TorsdagsThrash: Metallica – Master of Puppets

Så här på Thrashtorsdag så vore det kriminellt att inte uppmärksamma att Master of Puppets fyller 30 år. För exakt fem år sedan skrev jag om när Master of Puppets fyllde 25 år. Då slog annan svensk media på stora trumman den 28 februari. Nu är det 3 mars som gäller enligt Metallica själva. Men det är sak samma. Jag kände inte till skivan för 30 år sedan. Jag var endast fyra år gammal och lyssnade förmodligen på något, med den tidens mått, barnvänligare.

Jag kommer ihåg då jag och Christoffer satt på skolgården och lyssnade på Master of Puppets under rasterna. Jag kommer också ihåg hur jag lyssnade på Master of Puppets och Ride the Lightning på hög volym i pojkrummet samtidigt som jag försökte lära mig sjunga som Hetfield. Jag hoppas att ingen spelade in de där stunderna.

Men det är en skiva som jag än idag lyssnar på ofta och utan tvekan min favorit med Metallica. Idag handlar den om så mycket mer än bara rent ös och bra riff som det var i tonåren. När man idag kan och bryr sig mer om de ämnen James Hetfield skriver om i låtarna inser man att det finns mer där än hos andra band. Att ifrågasätta auktoriteter, maktmissbruk och att slå sig fri från gruppmentalitet var något man inte tänkte på då, men som betyder mycket mer idag som vuxen. Och frågan är om det inte är Metallica som fått nästan varenda hårdrockare till att intressera sig för H.P. Lovercraft i och med The Thing That Should Not Be?

Jag har tre självklara favoritlåtar från den här skivan, och de är också i toppen när det gäller absoluta Metallica-favoriter. Först och främst så vet jag inte hur många gånger jag sjöng till Battery (men även Welcome Home (Sanitarium)) i pojkrummet. Den fick mig så peppad att det kändes som att jag spelat en intensiv hockeymatch direkt efter att låten var klar. Så svettig var jag. Krigsprotesteposet Disposable Heroes handlar om hur unga amerikanska män tvingas till frontlinjen för att delta i infanteriet. Helt fantastiskt bra låt. Och slutligen har vi Damage Inc. som är en helt fantastiskt bra låt!

Vilka låtar från mästerverket Master of Puppets är dina favoriter? Men dagens thrash metal-låt är ingen av de tre nämnda favoriterna utan titelspåret.

Torsdagsthrash @ Spotify

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

1 kommentar

  1. Jag har alltid varit svag för de snabba låtarna i början och slutet och de är väl de jag helst lyssnar på om jag skulle lyssna på skivan idag (vilket är väldigt sällan) men i tonåren så var det nog The thing that should not be som spelades mest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.