Oranssi Pazuzu är nog det första någotsånär black metal-besläktade bandet jag nämner här på bloggen det här året. Inget konstigt med det då jag lyssnat väldigt lite på dylik musik det senaste året. Det är nog mer eller mindre bara Mgla som ärats tid i stereon från genren.

Oranssi Pazuzu är ett finskt band och härstammar från staden Tampere. Därifrån härstammar även min mor och hennes sida av släkten. Kul då också att min mormor heter Lahja (vilket också kan översättas till gåva). Men vad betyder då Oranssi Pazuzu, om det nu betyder något?

Oranssi är ganska enkelt att tyda då det lätt går att se det språkliga sambandet till det svenska orange. Pazuzu är lite svårare. Dock säger Wikipedia att Pazuzu var den syriska/babyloniska kungen över vinddemoner. Pazuzu representerade den sydvästra vinden och var känd för att bringa hungersnöd under den mer torra säsongen och stormväder under regnsäsongen. Hela vidden av de upplevelserna vill jag tro att man finner i Oranssi Pazuzus otroligt psykedeliska musik.

Videon till Lahja är otroligt snygg och det ödsliga vinterlandskapet, det snygga fotot samt det underliga konceptet gör videon till något eget. Något som står via låten ställer sig på egna ben som konstverk. Otroligt utflippat och knäppt. Framför allt är de sista minuterna otroligt vackra. Låten i sig är enligt sambon ”otrevlig och hemsk”, precis som black metal skall vara. Personligen tycker jag att den även är vacker och skör.

Oranssi Pazuzu @ Facebook
Oranssi Pazuzu @ Spotify