Denna thrashtorsdagen håller vi oss kvar i USA och Toxik står för underhållningen och utbildningen. Toxik är onekligen ett band av sin tid. Det är nog svårt att hitta ett band som både musikmässigt och textuellt är bundet så till sin tid. Kalla Kriget, tekniska framsteg, TV-våld och länder som omstrukturerades. Det var verkligen en världscirkus som Toxik valde att kalla sin debutskiva (World Circus).

Toxik bildades 1985 i Peekskill, New York som Tokyo men tvingades av rättighetsskäl byta namn. Initiativtagarna till bandet var Lee Erwin och Joshua Christian, men de medlemmar som klassas som den ”klassiska” sättningen är Joshua Christian (gitarr), Michael Sanders (sång), Brian Bonini (bas) och Tad Leger (trummor). Denna uppsättning är den som 1987 släppte debutskivan World Circus och nådde stor framgång bland de som gillade den mer progressiva och komplexa thrash metal.

Toxik – Underbar thrash metal

Två år senare släppte man sin andra skiva, Think This. Den här gången utan sin sångare Mike Sanders som lämnade bandet efter turnéerna för föregående plattan. På Think This sjunger istället Charles Sabin. Men det är från World Circus som dagens låt är hämtad från. Det som jag gillar mest med Toxik är att man väljer att inte dölja sina instrument i en grötig ljudbild som så många andra thash metal-band ibland gör. Allting ljuder klart och tydligt från högtalarna. Och det är supertekniskt!

Tydligen återförenades Toxik med en delvis ny sättning för tre år sedan så det kommer garanterat bli någon spelning på Keep It True någon sommar i framtiden. Men det hade ju varit ännu trevligare med ett besök på Muskelrock.

THURSDAY THRASH @ Spotify