Dawnbringer är det av Chris Blacks band som jag håller högst. Hans andra projekt High Spirits, Aktor, Pharaoh och Superchrist är alla bra och några faktiskt väldigt bra. Men Dawnbringer var det första av hans band som jag lyssnade på ordentligt. Power/heavy metal-bandet Pharaoh hade jag hört sedan tidigare men inte fastnat för.

Dawnbringer bildades 1995 i Pennsylvania och kanske är det därför man valt att bandet senaste EP skall uttalas ”tjugo” istället för XX. Night of the Hammer som bandet släppte 2014 var jag inte så förtjust i så när jag nåddes av nyheten att Dawnbringer släppt en ny skiva blev jag väldigt nyfiken. Tillgänglig på Bandcamp kunde jag direkt förhandslyssna och sedermera köpa.

För XX är kvalitativ metal! Det fortsätter i bandets traditionella och enligt vissa, monotona, stil. Personligen tycker jag dock att det är gitarrmelodierna som gör det och på XX går dessa inte att undgå. Skivan inleder med den lite The Mission-influerade (kanske främst första halvminuten) Why Would You Leave Me. Den övergår i den mycket tyngre och snabbare The Maze, som i all sin enkelhet har flera smittande krokar. Refrängen är guld och klistrar sig fast utan problem.

XX – Begravningsmusik för Dawnbringer

Tredje låten North by North är en episk låt där Black inspireras lite av den långsammare heavy metal som är nära besläktad med doom metal. Inte helt ologiskt med tanke på att texten behandlar döende i sjukdom och dödsmarschen. Lika talande är det då bandets korta europaturné hette ”The Funeral March”. Så det dystra läget med melodierna och det något stela trumspelet är inte heller det så ologiskt när man analyserar skivan efter att ha hört den några gånger.

Earth drar därefter upp tempot igen och handlar om sorg. Den här gången är dock melodierna lite mer pigga, men låten behandlar ändå sorg efter förlusten av någon nära. Den avslutande och instrumentala låten The End of the Beginning avslutar EPn med snygga riff och melodier. Den här känns verkligen som klassisk heavy metal, och jag vill verkligen inget annat än att Rob Halford ska dra till några skrik emellan alla riff och solon. Fantastisk låt, och nästan skivans bästa!

XX finns än så länge endast tillgänglig digitalt via Bandcamp, men det sägs komma en CD- respektive vinylutgåva senare under hösten. Hur du än gör, om du väntar eller ej, så kommer du inte att bli besviken om du gillar Dawnbringer. Gillar du inte Dawnbringer sedan tidigare men älskar heavy metal så tror jag att det här är något du absolut inte bör missa!

Dawnbringer – XX @ Bandcamp

Dawnbringer @ Facebook