Cannibal Corpse är ett av de där banden som fascinerade mig otroligt mycket som tonåring och nyvunnen death metal-fantast. Självklart var bandets lyrik, sången förstod man inget av, som var det som var det spännande. Och låttitlarna fick oss att försöka komma på egna låttitlar som skulle vara värre men samtidigt mer direkta än deras. Vi var inte direkt uppfinningsrika. Eller vidare politiskt korrekta. Och vi hade otroligt roligt.

A Skull Full of Maggots är nog min absoluta favoritlåt med Cannibal Corpse. Jag älskar riffet, basspelet (det är riktigt tydligt och fint) och det enkla men energiska trumkompet. Men det bästa med låten är allsångsrefrängen och att det är så fantastiskt lätt att headbanga till den. Det sistnämnda gäller mer eller mindre alla Cannibal Corpse-låtar från bandets tre första skivor. Och en hel del låtar därefter också.

Cannibal Corpse – Metal för de ointelligenta?

Det är många som tycker att Cannibal Corpse är ett ointelligent band för ointelligenta människor. Jag håller inte med om att det skulle vara ett speciellt ointelligent band. Låtarna är väldigt välspelade, välskrivna och otroligt lätta att hänga med i. Som jag sa tidigare så går det också väldigt lätt att headbanga till musiken och dödsrosslet från både Chris Barnes och ”Corpsegrinder” är riktigt stabilt. Visst låter bandets skivor med Barnes lite mer outvecklade men det beror till stor del på hans mörka avgrundsdjupa growl. Efter att han lämnar bandet så städas ju också soundet upp och om huruvida det var en bra grej låter jag bli att säga något om. Men kanske låter det mindre ointelligent åtminstone.

Death metal-pionjärer och fortfarande i fronten

Men oavsett vad man tycker om Cannibal Corpse så är det ett band som death metal-genren har mycket att tacka för (och möjligen en del att hata det för). Chris Barnes bör tackas för sången (eller hatas för alla deathcore-sångare som haft honom som inspiration) och bandets brutala och råa texter bör hyllas för att de porträtterar exakt allt som är dåligt med mänskligheten. Men samtidigt bör bandet hyllas för den otroligt trallvänliga (men ändå extrema) death metal bandet bidragit med. Men främst kanske de bör hyllas för att de bevisar att utveckling inte alltid är något dåligt.

Utveckling inte nödvändigtvis onödigt

Lyssna bara på debutskivan Eaten Back to Life och sedan bandets senaste skiva A Skeletal Domain. Solklar utveckling men inte i någon vidare negativ form kan jag personligen tycka. Man har alltid varit ett hårt och brutalt band samtidigt som man också låtit bra. Man har alltid varit ett ljudmässigt kompromisslöst band. Och vill du lära dig spela bas så lyssna på Cannibal Corpse. Här finns ett gäng snygga basgångar och bandet visar tydligt att basisten faktiskt behövs.

Men inte någonstans finns det någon lika grym refräng som i A Skull Full of Maggots.

They enter your tomb – MAGGOTS – beginning to feast – MAGGOTS
Crawling on you – MAGGOTS – now they eat you – MAGGOTS
Rotting maggots – MAGGOTS – infesting your corpse – MAGGOTS
Parasites of the dead – MAGGOTS – now dwell in your head

Cannibal Corpse @ Facebook