När man döper sitt band till Fuzztrated och spelar väldigt fuzzig rockmusik så undrar jag endast en sak. Kan man vara mer tydlig med att man kommer från Göteborg? Nåja, det urusla bandnamnet till trots bjuds man på helt klart stabil rock från ett gäng som genom en mängd olika konstellationer varit med länge.

Fuzztrated är ett band som fortfarande står utan skivkontrakt men som spelat in fem låtar som rent produktionsmässigt inte avslöjar det (möjligtvis att sången borde få ett lite bättre utrymme). Bandet kör på DIY-svängen, som sig bör när man inte får kontakt med en mecenat, och har spelat in fem låtar på sin första skiva Insideout. Det tyder på framåtanda och engagemang när man själv tar tag i saker och ting.

Fuzztrated = distortion och overdrive

Insideout består av fem låtar med mycket dist och overdrive. Det som är intressant för mig att man avstått från att spela in riktigt långa låtar utan istället satsar på kortare mer direkta låtar istället för att låta rymden målas upp i lyssnarens sinne. Nu ska den som gillar sådana jampartier vara orolig eftersom det finns utrymme för sånt också, men fokus ligger på riffen, melodierna och låten.

Bra trycka och riff, men oengagerad sång

Till favoriterna hör Common Citizen och Southern Wind. I den förstnämnda är det något med det simpla riffet som får mig att gå igång och i den sistnämnda är det farten tillsammans med det distinkta svänget. Eller det goa jampartiet efter ca två minuter som får mig att bara njuta. Men jag ska erkänna att jag inte är lyrisk. Låtarna är i regel bra men det är något som saknas och jag tror mig veta vad det är, en bättre sångare och bra sångmelodier.

Det är inget fel på sången, men den är ointressant och oengagerande om än helt i par med genrestandarden. Men jag tror att med en mer engagerande sångare så hade man kunnat lyfta fram låtarna ännu mer. Nu lever man mer eller mindre endast på riffens tyngd. Men i slutändan är det en helt klart godkända första insats.

Fuzztrated @ Facebook

Fuzztrated @ Spotify

OBS! Den här recensionen skrevs i slutet av april och i slutet av maj lades bandet ner. Jag väljer att publicera recensionen ändå eftersom jag tycker att det fanns en viss potential i låtarna.