Fredagslåten: En introduktion till doom metal

Nyligen hade jag och min arbetsgrupp på jobbet ett samlat gruppmöte utanför Helsingfors. Eftersom det är många nya kollegor i gruppen så skulle vi skapa en mindmap om oss själva inför mötet. Det som i min mindmap fick mycket uppmärksamhet var musikbiten som bestod av tre ord; ”heavy”, ”fast” och ”slow”. En introduktion till doom metal fortsatte men tyvärr kunde jag inte spela upp några låtar under mötesdagen.

Av den enkla anledningen satte jag ihop en spellista med tio låtar. Av dessa var fem sådana som anses vara klassiker och fem låtar med band som kanske kan anses bli framtida legender. Sedan slängde jag även med en bonuslåt med närmsta kollegans gamla band Galvano. För övrigt har Hanning och Nööjd från Galvano startat ett nytt band som heter FIREBREATHER.

En introduktion till doom metal: Låt 1-5

Listan inleds så klart med Into the Void av Black Sabbath. Man kan inte inleda en introduktion till doom med något annat än Black Sabbath. Det går bara inte. De fyra andra klassikerna går heller inte av för hackor; Pentagram, Saint Vitus, My Dying Bride och Candlemass. Alla utom My Dying Bride kändes självklara på den här listan, men samtidigt så har de bidragit mycket för den romantiska doom metal-genren. Jag funderade länge på Trouble, men till slut fick jag nöja mig med engelsmännen.

En introduktion till doom metal: Låt 6-10

När det sedan kommer till de ”moderna klassikerna” var valen nästan lika enkla som att inleda med Black Sabbath. Monolord, Pallbearer, Reverend Bizzare och Electric Wizard är fyra band som jag tycker har presterat bra grejer på nästan samtliga skivor. Kanske att Electric Wizard har en lite mer ojämn diskografi men så har de släppt många fler skivor än de andra. När det då kom till Church of Misery så kände jag bara att jag var tvungen att ha med en låt från den skiva jag lyssnat mest på under 2016. Frågan är dock om man kan räkna ett så erfaret band som Church of Misery som ett modernt band, men låten är ju ny så det funkar.

The Genesee River Killer

Och River Demon är ju en härlig ”pop doom”-låt om seriemördaren Arthur Shawcross. Innan han åkte fast första gången mördade han två barn och fick ett 25-årig straff. Av det tjänade han endast tolv år då han under ett upplopp räddat en fängelsevakt samt ansågs inte längre vara ett hot av oerfarna socialarbetare. Ett år efter att han släppts fri inledde han sin serie mord och det skulle ta ett och ett halvt år innan polisen kunde stoppa honom. Då hade han hunnit med att ta livet av tolv kvinnor.

Vilka tio låtar hade ni valt att spela upp för några som aldrig tidigare hört doom, eller ens heavy metal?

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

19 kommentarer

  1. Jag tycker ju att The Hunt med Ahab är generalknas att förbigå. Samt skulle gärna se något av Ea på listan. Kanske lite Drone som Khanate, Sunn o))) eller Earth?

  2. det är naturligtivs asnördigt och därför livsviktigt att engagera sig i detta. När det gäller den första kategorin med ”gamla klassiker” är det förstås svårt att veta var gränser ska dras osv. Jag saknar t.ex. Type o Negative som är en given aktör i sammanhanget. Sedan är det svårt att veta var Withcraft bör placeras in i sammanhanget. Deras första plattor var ju lite ”karbonkopior” på Pentagrams formel. I övrigt håller jag med om dina fina förslag. ”Moderna klassiker” är intressant. Och svårare kanske? Det finns ju ingen given kanon. Men att inte Sleep finns med i någon av kategorierna ser jag som en miss. Uncle Acid (som inte är någon Jarno-favvo) bör också finnas med enligt mig. Dessutom framstår ofta Windhand som ett band som förnyade genren med sin lika delar Electric Wizard-aktiga och Lynyrd Skynyrd minnande grunge-doom. Fr allt Soma innehåller en del klassiker i mina ögon som är svåra att förbise. Sedan häller jag med Harald här om att Earth och Sunno)) är goda kandidater :)

    • Jag skulle absolut kunna tänka mig att lägga till en eller två Uncle Acid-låtar egentligen. 13 Candles t ex är absolut en framtida klassiker och hade jag bara tänkt lite längre hade den mycket väl hamnat på listan. En av de bästa låtarna på den här sidan 1970-talet.

  3. En stabil introduktion helt klart. Sleep och Cough skulle jag lägga till också.

  4. För övrigt anser jag att det borde finnas fler sådana här ”introduktionskurser” för musik som är värd att utforska. Ett bra jobb tycker jag Jarno Lauronen. Jag skulle gärna testa lite andra knasiga genrer som jag inte känner till så bra. Exempelvis speed metal, USBM, drone som nämndes här förut, osv. finns ju så himla många coola subgenrer i HM. Det är kanske så att HM är den mest kreativa genren av alla?

  5. Nåt med Witchfinder General och Cathedral kanske? Annars bra lista!

  6. Själv anser jag nog Cathedral vara de moderna klassikernas ohotade ledare inom doom. Men så har man ju lyssnat extremt mycket på den gruppen.

  7. Kanske lite proto-doom med Cirith Ungol från King of the dead? Får väl ändå ses som föregångare inom den mer episka heavy-doomen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.