En försmak av Wizard of Fuzz 2016

Förra året berikades Göteborg med ytterligare en musikfestival; Wizard of Fuzz. Huvudinriktningen var hård och tung musik som doom, stoner metal och annan besläktad musik. Jag själv var inte där men många vänner besökte festivalen. Samtliga berättade att deras upplevelse var mycket bättre än de hade hoppats på. De sa också att om det blev en festival 2016 så skulle de gå då också.

We’re going to see the wizard of fuzz

Innan jag stabiliserat mig i Stockholm och då min hemlängtan var som värst så messade jag en kompis. Han tyckte att jag skulle ta mig till Göteborg för att gå just på Wizard of Fuzz. Övernattning fixade han åt mig på sin soffa. Sagt och gjort. ”Early bird”-biljetter köptes och en lång väntan inleddes. Detta utan att egentligen kolla på artistlistan.

När jag såg att Goatess var bokade så var jag nöjd. Åtminstone ett band som jag visste levererar högkvalitativ doom metal. Sedan noterade jag även andra bekanta som Vokonis, Yuri Gagarin och Mammoth Storm. Men utöver dessa band var det inte mycket jag kände igen mer än till namnet. Så det var bara att lyssna på det som var okänt. Men jag var tvungen att fråga Vokonis om vad jag kunde förvänta mig på festivalen svarade bandet att det är vardagseskapism som var bandets huvudmål. För att lyckas ge oss det så är det en vägg av ljud och bra låtar som är vägen dit.

Tyngd, bas och oljud

Resultatet säger mig att de flesta banden förmodligen är bättre på scen. Det var nämligen inte mycket mer än Otid, Ocean Chief och Snailking som intresserade mig. När det gäller stoner, doom och liknande musik är det hög ljudvolym och djupa basgångar som gäller. Just Otid fann jag intresse för pga kontrasten mellan det tyngre och den klassiska rocken. Ungefär samma koncept som för alla norska band som spelade ”goth metal” med en kvinna vid mikrofonen. Men med ett mycket bättre utförande. Av den anledningen kände jag att det var bra att kolla upp vad bandet själva tyckte om bokningen och Sofie var enbart positiv. För när jag frågade henne om hur det kändes som ett något mer dynamiskt och aningen lugnare band på en festival med en inriktning på hård och tung musik svarade Otid så här:

Vår musik är nog mer dynamisk än en del annan rockmusik. Men vi i bandet tycker att det skapar mycket utrymme för känsla och ös. Vi tycker att det vi gör är kul och vill gärna experimentera med både sårbarhet och mer tyngre grejer. Vi gillar själva band som testar gränser. Sen litar vi på att de som bokat oss tycker att vi passar in. I värsta fall får vi typ göra något extremt. Haha, finns väl knappast nåt kvar inom rocken att göra, men vi får göra vårt bästa. Vi älskar att spela live, att skapa stora upplevelser tillsammans.

Vokonis, Otid och hela gänget

Så för min del verkar det som att det blir en bra jämvikt mellan nytt och välkänt. Det gillar jag. Synd bara att Vokonis inte fick en lite senare tid. Jag känner några som inte hinner se dom eftersom de slutar jobba klockan sex. Men är det inte Vokonis så är det annat band och det är alltid svårt att möta allas önskemål.

Vokonis och Otid ser båda banden fram emot att få spela i Göteborg då de har band till staden. Framför allt hoppas de att få träffa fans och njuta av en festival med mycket gott rykte. Otid skickar också ett tips till er om att inte missa The Blue Ruin som är ett riktigt bra rockband, och Vokonis ser även framemot att se Yuri Gagarin.

Ska du till Wizard of fuzz? Vilket band vill du absolut inte missa och varför? Jag ska inte missa Vokonis som sagt.

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

4 kommentarer

  1. Tyvärr ingen Fuzz-festival i helgen. Det blir nog att gå på en skogstur, kolla på Angry Birds-filmen och spela Rayman Legends med grabben. :)

    Vokonis lät bra men hade nog uppskattat deras musik ännu mer om sångaren inte hade skriksjungit så förbannat.

    • Jarno Lauronen

      Lyssna på Creedsmen Arise, det är samma band men med annan sångare. EPn Temple finns på Youtube.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.