ThrashTorsdag: Forbidden – March Into Fire

Äntligen är ThrashTorsdag tillbaka! Och för att verkligen slå till på den stora trumman så är det amerikanska Forbidden som får stå för veckans låt. Bandet bildades 1985 under namnet Forbidden Evil av sångaren Russ Anderson och gitarristen Craig Lociero. Robb Flynn, känd från Machine Head och Vio-Lence, var även han med på ett hörn men lämnade bandet innan man hunnit byta namn. Välkände trummisen Paul Bostaph, känd från Testament, Slayer och Exodus, inledde sin karriär i Forbidden.

Forbidden stammisar på Ruthie’s Inn

Bay Area var hemvisten för Forbidden och tillsammans med bl a Testament och Exodus blev man ett populärt band i underjorden. Likt många andra thrash metal-band i Bay Area spelade man frekvent på klubben Ruthie’s Inn. Ruthie’s Inn var navet i San Franciscos thrash metal-scen och alla banden spelade där åtminstone en gång. Redan innan Forbidden ens spelat in sin debutskiva medverkade man på en liveskiva inspelad på Ruthie’s Inn, Eastern Front – Live At Ruthie’s Inn. Låten man medverkade med var en rå liveversion av March Into Fire, dagens thrashlåt.

Twited Into Evil Form

I slutet av 90-talet var det svårt att hitta Forbidden på CD så när jag väl hittade bandets två första skivor var det bara att slå till. Forbidden Evil och Twisted Into Form som de heter är i mina öron två thrash metal-klassiker. Produktionerna på dom är bra och allting hörs tydligt, men det är framför allt låtmaterialet och sången som jag tycker är de främsta egenskaperna.

Bandets thrash metal är något annorlunda där sångaren Russ Anderson agerar/sjunger tillsammans med både gitarriffen och rytmsektionen. Russ blandar sina ljusa skrik med en rytmisk och mer talliknande sång vilket gör hans insats unik. Tyvärr kom bandets skivor lite för sent. Debutskivan Forbidden Evil kom 1988 och då hade genrens alla stora band redan hunnit etablera sig. Slayer, Metallica och Anthrax hade alla hunnit med att släppa fyra skivor var. Megadeth som det fjärde bandet i ”The Big Four” hade ännu inte hunnit med att släppa Rust In Peace, men väl tre andra klassiska skivor.

Forbidden var inledningsvis alldeles för sent ute, men det skall inte förringa skivorna deras kvalitéer. Bandets andra skiva Twisted Into Form kom 1990 och är en inte lika snabb eller direkt skiva som debuten. Den är istället en mörkare men också mer melodiös och progressiv skiva än sin föregångare. Det hör man framför allt i gitarrspelet där Tim Calvert (senare känd från Nevermore) ersatt Glen Alvelais. Men 90-talet var inte bra för Forbidden utan man tjafsade en hel del vilket resulterade i att Paul Bostaph lämnade bandet för att ta Dave Lombardos plats i Slayer.

1990-tal och ”nu metal” är det nya heta

Forbidden la ner verksamheten för första gången 1997 efter att Russ inte kunde turnera ordentligt. Man hann innan det släppa ytterligare två skivor som skiljde sig ganska stort mot bandets två första. Där man klart hör att bandets två första skivor är thrash metal så gjorde man en stor kursändring i mitten av 90-talet med skivan Distortion. 1994 släppte KoRn sin debutskiva och nu metal blev den stora grejen i underjorden. Och även om Forbidden aldrig riktigt blev ett sk nu metal-band, så spelade de en mer groove metal-influerad musik. Distortion (1995) och Green (1997) var två skivor som jag också köpte i slutet av 90-talet. De byttes dock snabbt bort mot annan bättre thrash metal.

Hela tiden försenade till kalaset

2001 återförenades Forbidden i förmån för Chuck Billys Thrash of the Titans-kväll. Sju år senare återförenades man mer permanent och gjorde ett par turnéer i Europa. Då hoppade Gene Hoglan in och ersatte Paul Bostaph för några konsterter. 2009 missade jag bandet på dess Europaturné då de spelade sin debutskiva i sin helhet. Omega Wave, bandets femte fullängdsskiva, släpptes 2010 och även om jag inte missade den så hade jag nog velat göra det. Även om det var en återgång till bandets thrash metal så var den mer melodiös än väntat, men också lika blek som väntat. Tråkigt eftersom Russ Anderson fortfarande kunde sjunga bra.

Men bara två år senare gick Forbidden återigen i dvala. Den långvarige basisten Matt Camacho hade fått nog och la av. Russ hade heller ingen lust att bråka med skivbolag längre så han ”la av på obestämd tid”. Något mer med Forbidden kommer det förmodligen aldrig att bli eftersom Forbiddens medgrundare Locicero sagt att Russ inte längre alls är i skick att turnera. Och när han själv saknar drivet att fortsätta finns det inte någon anledning att fortsätta.

Forbidden @ Facebook

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

2 kommentarer

  1. Forbidden Evil och Twisted Into Form är två riktigt bra skivor, speciellt Forbidden Evil. Har funderat då och då på att skaffa Omega Wave men nu när jag läst detta så står jag nog över.

    • Jarno Lauronen

      Den är som med många andra gamla band som återförenas inte urdålig men det saknas hunger. Den hungern fanns förr. Nu är det ju bra att man kan provlyssna på nätet för jag har vänner som tycker att det är en riktigt bra skiva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.