Säg ja till Atomkraft

Ja bandet Atomkraft har tagit sitt namn från den internationella kampanjen emot kärnkraft. Bandets ursprungliga gitarrist var på en resa i Bremen och såg de soliga knapparna med ”Atomkraft, Nein Danke!” på. Lyckligtvis behövde ett nytt namn vid tidpunkten eftersom det mer punkinfluerade Moral Fibre inte riktigt passade. Man var ute efter ett bandnamn som lät mer metal, likt det sound man som band sökte. Och Atomkraft var något som alla gillade.

Atomkrafts första demo Demon

1981, mitt födelseår, spelade man in sin första demo; Demon. Men den blev inget vidare. Kanske eftersom vissa medlemmar inte fick spela heavy metal då livsstilen och utseendet var alldeles för extremt deras föräldrar. Atomkraft inställning till metal och livet blev bara bättre och man fick hänga av sig den punkare som höll bandet tillbaka. 1983 spelade man in demon Total Metal men strax därefter tvingades man ta en paus.

Men tack vare en journalist som skrev en väldigt vänligt inställd artikel blev bandet mer omtalat. Det gjorde att man blev sugna på att lira igen. Vännerna återförenades men skulle strax därpå återigen gå skilda vägar. Den här gången på grund av att båda var intresserade av samma kvinna och började bråka. Men Atomkraft skulle återigen bli en kraft att räkna med efter att originalmedlemmen och sångaren Tony Dolan träffade självaste Cronos vid ett besök på Neat Records. Detta ledde till att Tony visa rekommendationer fick ihop ett band till slut.

Atomkraft – Ja Bitte!

Detta band spelade in demon Pour the Metal In i Neat Records studio. Skivan når senare bossen för skivbolaget och bandet får ett skivkontrakt. Debutskivan Future Warriors emottas väl av de flesta utom Kerrang!. Man får vara förband för Slayer på anrika The Marquee även om de endast hann med att spela tre låtar innan tekniken gick sönder. Senare bjöds Atomkraft med på turné med Venom och Exodus. Ny EP ska skrivas men bandet börjar tjafsa både med varandra om sitt management. Det hela resulterade i att Tony Dolan lämnar bandet.

Ersättare blev Ian Swift ”känd” från ett annat grymt band vid namn Satan. Från att ha spelat en primitiv speed/thrash metal blev man nu något mer melodiösa och mindre kompromisslösa. Men det hindrade inte bandets turnéliv, utan man fick fortsätta att turné med (idag) mycket ner välkända band så som Agent Steel och Nuclear Assault. 1988 så lägger man slutligen ner verksamheten efter det att Tony Dolan (som på bandets turnéer varit andregitarrist) blivit erbjuden platsen som sångare i Venom.

Jag gillar Atomkraft

Mina egna Atomkraft-erfarenheter är egentligen lätträknade. Jag har nämligen en enda. Det är Neat Records-samlingen Total Metal – The Neat Anthology som för några år sedan fick mig att lyssna mer på bandet. Däremot skulle jag mer än gärna se den återförenade upplagan av AtomkraftMuskelrock nästa år. Men det är av simpla nostalgiska skäl. Det finns ytterst få, om något, band idag som lyckas få till låtar som Starchild, Funeral Pyre eller Warzone utan att det låter överproducerat. Och thrash metal-dängan Teutonic Pain är kanske den bästa thrash-låt som skrivits av ett engelskt thrash metal-band?

Atomkraft lyckades med att få till den sköna blandningen av lite lätt punkstök, aggression och bra riff. Allt det här kombinerat med en bra sångare gör att man står ut bland alla andra band som inte lyckades att bli stora. Det känns som att Atomkraft är ett band bland många som visar att det behövs mer än bra låtar för att lyckas. Alla ska vilja ta sig framåt samtidigt som det behövs en tro på bandet men kanske också vara på rätt plats i rätt tid.

Total Metal-antologin på Spotify

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

2 kommentarer

  1. Svinbra! Hur har jag kunnat missa detta under alla dessa år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.