Då var det återigen dags för en adventskalender. Men jag hade helt och hållet missat att det redan är december så det blir en lite försenad lucköppning idag. Årets kalender blir lite annorlunda och inte en direkt årsbästalista så som det varit tidigare år. Istället kommer det en sådan lista i mellandagarna. Istället blir det lite låt- och skivtips samt kommentarer om året som varit.

40 Watt Sun – En paus från fuzz och tunga riff

2011 placerade jag The Inside Room med 40 Watt Sun högst upp på min årsbästalista över det årets allra bästa skivor. Det är fortfarande en skiva jag lyssnar ofta på när jag vill lyssna på långsam och skör musik men där det ändå finns tyngd och mörker. Patrick Walker har aldrig varit en man som talar med press eller marknadsför sig. Ett tag hade bandet inte ens en hemsida och vägrade finnas på sociala medier. Av den anledningen valde jag att inte bry mig om att läsa de få intervjuer han gav. Inte heller väntade jag på ny musik eller nyheter om kommande album. Istället valde jag att han skulle få höra av sig till mig.

I början av november såg jag att 40 Watt Sun släppt Wider than the Sky för bara någon vecka sedan. Sedan dess har jag lyssnat på den väldigt mycket. Den har fungerat väldigt bra att spela i hörlurar på jobbet. Den är tillräckligt melankolisk, vacker men framför allt lugn för att det skall gå bra att programmera utan att man tröttnar. Precis som The Inside Room så är Wider than the Sky väldigt långt från den doom metal som Patricks tidigare band Warning spelade. Man skulle kunna säga ”Once you play doom, you’re doomed forever”. Kanske är Walker undantaget?

Jason Molina, en stor inspirationskälla

Men Wider than the Sky är ytterligare ett stort steg bort från den doom metal som Walker velat lämna sedan han la ner Warning. Det ligger snarare närmre Songs: Ohia och den dystra indie Jason Molina skrev på skivan The Lioness. Skillnaden mellan denna andra skiva och debuten The Inside Room är mest ytlig. Gitarrerna är mycket renare och inte lika ”feta” men den musikaliska minimalismen är fortfarande ledordet. Men skivan är ändock storslagen då det finns dynamik och rymd i produktionen.

Jag har ännu inte hunnit köpa albumet eftersom det sålde slut hos Svart Records direkt. Men så har jag ändå inte någon utrustning att spela vinylen med här i Stockholm. Men då det finns möjlighet till det gillar jag att somna till skivan och speciellt låten Pictures. Den är så sorgsen och vacker. Tålamod kan dock krävas om man inte är van vid långa lugna låtar.

40 Watt Sun @ Bandcamp

40 Watt Sun @ Facebook

40 Watt Sun @ Spotify