Amerikavecka: Lynyrd Skynyrd

Amerikanska band har alltid varit väldigt banbrytande när det kommer till musik. Den mesta av den bästa populärmusiken som figurerar på den här bloggen kommer från Amerika. Tänk er dödsmetall utan amerikanska inslag, eller varför inte thrash metal? Det hade utan tvekan varit en mycket tråkig hårdrocksvärld. Så hade världen också varit utan Lynyrd Skynyrd.

Lynyrd Skynyrd – Det Amerikanska Bandet

Men det finns två genrer som jag tycker hade varit ännu tråkigare utan amerikanska inslag och det är countryn och sydstatsrocken. Framför allt den sistnämnda är för mig synonym med kristna flaggviftande republikaner och det är helt fantastiskt!

Jag har funderat vilket band som är det mest amerikanska bandet av dom ”alla”. För mig finns det inget annat val än Lynyrd Skynyrd. Hela deras karriär har handlat om hur fantastiskt Amerika är men också om att ta det lugnt och inte hetsa upp sig för att passa in eller synas i glossiga modemagasin. De har skrivit rock för de ohörda männen och kvinnorna. De skrev för arbetaren (”blue-collar man”) som saknade röst. Simple Man är en av bandets allra mest kända låtar och visar hur en mor försöker förklara hur en skall agera i livet.

Röd, vit och blå

Bandet anno 1970-tal är egentligen så väsensskilt från det band som återförenades tio år efter flygolyckan som förolyckade halva bandet. Även om det blir uppenbart när man läser bandets lyrik så älskade man redan då sitt land. Det var dock inte lika tydligt. Det är när de överlevande originalmedlemmarna tillsammans med Johnny Van Zant återförenar bandet som det börjar bli tydligare i lyriken. Som ett exempel kan vi ta delar av refrängen i Red, White & Blue:

My hair’s turning white,
My neck’s always been red,
My collar’s still blue,
We’ve always been here
Just trying to sing the truth to you.

Det är svårt att inte garva åt det hela men samtidigt älskar jag det hela eftersom det är så galet. Allting är så otroligt amerikanskt att det inte finns någon återvända. Låten i sig är väl dock inget att hänga i granen men jag erkänner att jag lyssnar på den i smyg någon gång då och då. Men innan flygplanskraschen 1977 släppte bandet mängder med bra låtar och även om Free Bird och Sweet Home Alabama skyler mycket av karriären för gemene man så är det värt att se bortom dom.

Egentligen handlar allting om jävligheten i vardagslivet.

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

6 kommentarer

  1. Fasen! Ett av mina absoluta favvoband, som dessutom lyckades med konststycket att ha bland världens bästa gitarrljud. Allen Collins

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.