Om det är något som Amerika verkar tycka om så är det att kriga. Nobels fredspristagare Barack Obama är den amerikanske president som varit i krig under längst tid. Han är också den ende president som under hela sina två mandatperioder varit i krig. Han har också ökat Amerikas deltagande i väpnade konflikter med 130% sedan Bushadministrationen lämnade Vita huset. Under 2016 såg Obama också till att USA släppte tre bomber i timmen vilket resulterade i totalt 26171 stycken släppta bomber över hela världen. Staten Amerika gillar helt enkelt krig.

Att staten gillar krig betyder så klart inte att landets invånare också gör det. Visst finns det säkerligen en del som gör det medan en annan del inte gör det. Säkerligen finns det också de som inte bryr sig nämnvärt om ämnet. A Fair Judgement gillar inte krig men älskar sånger om krig. Och eftersom det är Amerikavecka så är urvalet begränsat till amerikanska artister och band varför ni inte kommer att höra t ex The Night The Drive Dixie Down med The Band eller en enda låt med Bolt Thrower. Istället bjuds ni på annan AFJ-vänlig musik så som Machine Head, Tom Waits och Ministry. Spellistan hittar ni längst ner i inlägget.

The Doors – Om hur media normaliserar krig

Det finns många infallsvinklar att anta när man skriver en låt om krig. Jim Morrison skrev Unknown Soldier för The Doors ur normaliseringsperspektivet. Han menade att så som media bevakade Vietnamkriget normaliserades kriget för den vanlige amerikanen. Medan soldaten offrade sitt liv på andra sidan världen satt vuxna män och kvinnor med kaffekoppen i hand och läste om hemskheterna i morgontidningen. Samtidigt tog deras barn del av kriget via TVn. Den okände soldaten var anonymiserad i media men dog ändå för sitt land.

Dropkick Murphys – Om hemlängtan

Dropkick Murphys sjunger i Far Away Coast om ett land långt bort där en soldat tillsammans med sitt förband placerats. Ett helvete för soldaten som längtar hem till sin familj, sitt kvarter och vardagen med jobb och vänner. Han anser sig inte göra samma goda gärning i Mellanöstern som hans förfäder gjort i tidigare krig. Kanske anser han kriget vara onödigt, eller så är hans tjänst inget han uppskattar. Det får vi inte veta utan det är längtan bort från krig och hem till Amerika och vardagen som är det centrala.

Tom Waits – En berättare om andras upplevelser

Tom Waits är känd för att han inte skrivit så många politiska sånger och de gånger han gjort det så har han försökt vara ganska balanserad. Han har också alltid varit en berättare och tagit andra människors erfarenheter som texter. I Soldier’s Things är det exakt det han gör. Det må se enkelt ut när man läser texten, men att sjunga om de saker han ser i en soldats väska på garageloppisen är starkt. Vad gjorde han med allt, och varför har han kvar allt? Varför skall sakerna säljas? Har han gått bort eller vill han bara börja om livet? Det enda jag vet är att han säljer allt för en dollar styck.

Utöver dessa tre låtar så finns det sjutton andra låtar som du kan lyssna på om du vill lyssna på sånger om krig. Dom hittar du i spellistan nedanför.