Idag fyller jag 36 år samtidigt fyller Iron Maidens självbetitlade debutskiva 37 år. Även om man inte skulle vara ett större fan av denna skiva är det ett viktigt album i hårdrockens historia. Kanske det största hårdrocksbandet någonsin (i ständig kamp med Metallica om titeln). Utan tvekan ett av de mest inflytelserika hårdrocksbanden. Högst upp på listan av favoritband hos många hårdrockare. Upphovsmän till många hits, allsångskvällar och en och annan bakfylla. Det går helt enkelt inte att bortse Iron Maiden när man pratar om hårdrock. På ett eller annat sätt har man berörts av bandet.

Grattis på födelsedagen Iron Maiden

Idag fyller alltså Iron Maidens självbetitlade debutskiva 37 år. Det är inte min favoritskiva med bandet, men det är en otroligt bra skiva. Det är också en fantastiskt bra debutskiva. Jag har lyssnat på den hundratals gånger och låtarna sitter i ryggraden. Trots det har jag svårt att förstå att det är en debutskiva. Nu var visserligen medlemmar en bit över 20 när de spelade in skivan och kanske har den mognaden lite att göra med hur kompetent skriven den är.

Det är en oerhört genomtänkt skiva med mycket dynamik och variation. Helt klart något som man inte hör så ofta idag (säger gubben!). Att man har så variationsrika, snygga och perfekta låtar redan på debuten gjorde att Iron Maiden stod ut från många andra.

Stabil och hållbar formel för en hel karriär

Inledande Prowler med sitt sågtandade riff är en riktig rökare är fantastisk. Detsamma efterföljande Sanctuary. Det är de två låtar som är de lite mer punkiga på albumet. Visst kan man även klassa med titelspåret i den kategorin men dess gitarrmelodier är lite för snygga och hårdrock i min bok. Sedan har vi Phantom of the Opera som visar på att Steve Harris redan från början varit förtjust i den mer progressiva hårdrocken som bandet flörtat med genom hela karriären.

Iron Maiden var början på en fantastisk karriär som erfarit både uppgång och nedgång. Det är en grym skiva som absolut bör firas på sin födelsedag! 37 år idag! Fortfarande vital!

Up the Irons!