Det var en rejäl miss jag gjorde igår när jag bara gratulerade Iron Maidens debutalbum. Det var nämligen även 37-årsdag för British Steel; Judas Priests klassiska album. Den största skillnaden mellan de två brittiska banden är dock att Judas Priest redan hade en framgångsrik karriär. Man hade släppt fem fantastiskt bra skivor och en bejublad liveplatta. Framför allt pekade karriären uppåt med tanke på framgångarna med den mer kommersiella Killing Machine (Hell Bent for Leather i USA).

Nitar, läder och motorcyklar

Det var också på turnéerna för Killing Machine som bandet bytte image. Det blev nitar, läder och motorcyklar för hela bunten. Det är alltså starten för det imagemässiga Judas Priest vi idag känner till. Stora förändringar i både sound och image alltså. Kommersiellt var det ett genidrag då framgångarna blev enorma!

British Steel höll man sig kvar på inslagen kommersiell bana och framgångarna bara ökade. Detta till stor del tack vare tre enormt slagkraftiga singlar; Breaking the Law, United och Living After Midnight. Tre låtar som än idag håller och frambringar allsång var de än spelas. Men resterande låtar är inte direkt dåliga de heller.

British Steel: Breaking the what?!

Bäst är nog The Rage. Om inte för dess återhållsamhet så för att det är Robs främsta sånginsats på skivan. Stabilt i verserna och snyggt och höga skrik i refrängerna. Som det bör. Men riffmässigt är det inledande Rapid Fire som imponerar mest. Avslutande Steeler är kanske skivans mest underskattade spår.

Grattis i efterskott, British Steel!