I mina kretsar snackar man inte så ofta om Yngwie Malmsteen. Inför hans framträdande på Skogsröjet i år ökade antalet omnämnanden på Facebook rejält. Ännu värre blev det efter hans framträdande. Antalet ”mentions” i mitt Facebook-flöde var enormt och folket i de hårdrocksgrupper jag är med i var otroligt förbannade. Ett drygt as som inte bryr sig om någon annan än sig själv skrev vissa. Andra var förbannade på att han bara spelade solon och att det inte gick att höra vilka låtar han spelade.

”You have unleashed the fuckin’ fury”

Har det inte alltid varit så här tänkte jag för mig själv och scrollade vidare. Nu har jag ju hans tre första soloskivor och för många år sedan tyckte jag att de var alldeles fantastiska. Men de senaste tio åren har jag nog inte lyssnat på dom speciellt ofta. Därför blev jag själv lite förvånad när jag messade en polare och frågade om han inte kunde ge mig en lektion i Yngwies musikaliska karriär. Ikväll skall jag utbildas i Yngwie-mania. Liar, Rising Force och Bedroom Eyes är tre fantastiska bra låtar som jag kan så här på rak arm.

När det kommer till alla de olika sångare han haft genom åren så är nog Göran Edman (Odyssey och Fire & Ice) min favoritsångare. Men det beror nog på hans otroligt melodiösa sång och flinka frasering samtidigt som han låter proffsig. Min Yngwie-kunskap är väldigt basal och grundläggande. Därför ska det bli riktigt kul att få lära mig inte bara om hans bästa låtar, men även en hel del kring det musikteoretiska. Polaren är själv nämligen en ganska flink gitarrist i thrash metal-bandet Black Cyclone.

Yngwie, Sveriges enda rockstjärna!

Jag tror inte att de skulle få för sig att slänga in några Yngwie-licks, men jag räknar med att jag kommer att få lära mig desto mer om dem ikväll. Har ni någon koll på ”Sveriges enda äkta rockstjärna” och vilken är er favoritlåt? Jag hoppas att jag lär mig lite mer om Yngwie post-1995.

Official Facebook Page | Official Homepage