Jag är just nu på väg till Amsterdam för att under helgen besöka Into the Void Festival. En stonerrock-festival i självaste stonerlandet måste ju besökas när det finns några band som lockar. Jag åker tillsammans med en kompis först till Amsterdam för lite turism. På fredag tar vi sedan bussen norrut mot Leeuwarden. Under veckan delar jag med mig av en låt per band som jag vill se. Det femte bandet är Elder.

Elder, fateless and degenerate

Elder är inte någon högoddsare på den här listan. Ett av de största namnen i doomavgrunden de senaste åren. Utan tvekan välförtjänt dessutom! Det tog närmare tio år innan bandet breakade ordentligt med sin tredje skiva Lore. När merparten av alla stonerband endast bryr sig om att ha rätt sound så satsar Elder på att skriva bra och intressanta låtar. Helt klart ett framgångsrecept!

Mängden utropstecken i den här texten kanske avslöjar min fascination för bandet. Helt klart är jag lite begeistrad över att äntligen ha möjligheten att se bandet som i min öron utvecklat doom- och stonergenren. Man har tyngd men samtidigt finess och komplexitet nog att orka vara intressanta över en hel låt på en kvart. Man har de enorma topparna samtidigt som man lyckas göra de abstrakta transportsträckorna till nästa topp magiska. Det är något som man delar med de allra främsta progressiva hårdrocksbanden.

Jag skulle vilja höra The Failing Veil och  Spirit of Aphelion. Gör de det så är jag mer än nöjd! Sistnämnda hade varit förnämligt att få höra!