AOR!

Där skrämde jag nog iväg hälften av de dagligen återkommande besökarna som trots avsaknaden av uppdateringar läser bloggen. Men vad spelar det för roll när jag drar igång något som är så här magnifikt som AOR-Fredag! Tanken är att bjuda på fantastisk AOR fredagarna framöver.

Först ut är tre låtar från Sveriges främsta AOR-skiva genom tiderna; Aliens självbetitlade debut från 1988.

Första hitsingeln från Alien

Alien bildades 1986 i Göteborg av gitarristen Tony Borg och sångaren Jim Jidhed. Anslöt strax därefter gjorde basisten Ken Sandin (Swedish Erotica, Transport League) och keyboardisten Jimmy Wandroph och trummisen Toby Tarrach. Bandets första hit kom 1988 och var en cover på ”Only One Woman” (skriven av Bee Gees och inspelad av The Marbles) och toppade Svenska hitlistan i sex veckor.

Senare samma höst släpptes alltså det självbetitlade debutalbumet. Ett helt fläckfritt AOR-album. För den som gillar sin rock melodiös, och vem gör inte det?, så finns här löjligt snygga gitarrmelodier, fantastiska solon, otroliga keyboardslingor och refränger att sjunga med till ända in i evigheten.

Förstklassig och överlägset bäst AOR från Sverige

Även om skivan anses vara en klassiker inom svensk AOR så kom den kanske något år för sent. Möjligen hade den blivit en ännu större skiva på topplistorna runt om i världen om den kommit 1986 istället. Jag känner inte till detaljerna men Jim Jidhed valde att lämna bandet för att koncentrera sig på familjen och en solokarriär ganska direkt efter att debuten släppts. 1991 deltog Jidhed i Melodifestivalen för första gången med låten ”Kommer du ihåg mig?” där han slutade på en bronsplats.

Vilken är favoritlåten?

Go Easy eller Touch My Fire.

Bästa gitarrsolot?

Go Easy. Det sitter bara perfekt där ungefär i mitten av låten.

Bästa låttiteln?

Dying by the Golden Rule

Återförening och jubileumsspelningar

Sommaren 2004 gjorde Alien en återföreningsspelning på Göteborgskalaset och året efter kom plattan ”Dark Eyes” med Jim på sång igen. Därefter tog det nästan tio år innan nästa skiva, ”Eternity”, kom. Under förra året gav man sig ut på vägarna för att hylla debutskivans 30-årsjubileum.

Imorgon den sjätte juli spelar Alien på Helgeåfestivalen.

AOR Fredag med A Fair Judgement