Det här inlägget om Toto skulle publicerats förra fredagen, men av någon anledning ville schemaläggningen inte fungera. I den första upplagan av AOR-Fredag introducerades Göteborgsbandet Alien. I den andra upplagan är det dags för ett av världens största band; amerikanska Toto! Ingen kan ha undgått att ha hört en eller fem låtar med bandet. Framför allt inte efter att Africa fick ett återupplivande förra året med de otaliga memes som fanns.

Toto bildades åtminstone i slutet av 1970-talet av David Paich (keyboards) och Jeff Porcaro (trummor). Detta efter att de båda anlitats så ofta som studiomusiker och tröttnade på att inte ha ett eget band. Utöver David och Jeff utgör den klassiska sättningen även Bobby Kimball (sång), David Hungate (bas), Steve Lukather (gitarr) och Steve Porcaro (keyboards). Dessa sex män skapade i slutet av 70-talet och början av 80-talet fyra extremt klassiska och bra skivor.

Du står för natten, Jag står för kärleken

Första låten ut ikväll är I’ll supply the love. Introriffet är klassiskt och tillsammans med trumpkompet får man till ett intro som man inte glömmer då fort man hört det. Självklart är det musikaliskt och det drar iväg till nya höjder så fort man tror att det är över. Det avslutande jampartiet är så hålla bra, speciellt när saxen kommer in så lyfter det lite mer. Det är som att låten vill hoppa ur högtalarna och få dig att dansa som om morgondagen är din sista.

Toto – Don’t you care for me?

Andra låten heter Carmen och är ytterligare en magiskt bra låt. Bra och ganska högt tempo där Fergie Frederiksen får hjälp av keyboardisten Paich att sjunga låten och det är så jävla bra! Japp, Isolation (1984, Columbia), som låten är tagen ifrån har en ny sångare i Fergie Frederiksen känd från LaRoux och Trillion (kolla in skivorna som Fergie sjunger på!).

I samma veva hoppar även en tredje Porcaro-broder in i bandet, basisten Mike, och man tänker sig att inte återskapa Toto IV. Man vill ha ett lite hårdare sound vilket man också får när Steve Lukathers gitarr får en tydligare position i ljudbilden. Men tillbaka till Carmen, det är en otroligt bra låt som har ett riktigt bra mittparti med snygg keyboardsolo. Men det är i refrängen som den lyfter, eller kanske egentligen i basgången efter refrängen. Helt otroligt bra ändå!

Men tänk på barneeeen!

Den tredje låten borde jag absolut avsky med tanke på vad den handlar om. Tvärtom är det en helt magisk bit som av någon anledning aldrig blev en singel även om den här ska kvaliteter att vara en. Only the children inleder med ett riktigt bra riff för att sedan dra igång med resten av bandet. Det är inte för inte Lukathers kör sina kvintackord, de passar in i de flesta rocklåtar. Men det är inget nytt för Toto i låten utan det är klassisk AOR och man gör det utmärkt. Refrängen är helt makalöst bra! När man hör hur trummorna introducerar refrängen så vet man att det är något storslaget på gång! Magi! Känn bara hur musklerna växer!

Om ovanstående inte är tillräckligt för att förklara varför Toto främst är otroligt duktiga låtskrivare, men även helt otroligt duktiga musiker så lyssna på Rick Beato.

Det går lite för långsamt med att bygga den här listan med tre låtar från samma artist. Istället blir det tio nya låtar varje vecka. Garanterat hitlåtar!