AOR-Fredag: De tio bästa AOR-låtarna just nu

Då är det äntligen AOR-Fredag igen! Den här gången tänkte jag lite snabbt skriva om mina tio favoritlåtar inom genren just nu. Jag ska erkänna att det kan vara lite gränsfall på några av låtarna rent genremässigt, men alla är melodiösa och perfekta fredagslåtar!

Easy Action – Talk of the town

Klassiskt svenskt band med välkända namn som Peo Thyrén, Kee Marcello och Zinny Zan. Kanske är Easy Action Sveriges motsvarighet till finska Hanoi Rocks, men i min bok är det andra upplagan, där framför allt Tommy Nilsson (Öppna din dörr m fl.) tagit över mikrofonen, som man bör fokusera på. Den är också anledningen till varför Kee Marcello fick jobbet som John Norums efterträdare i Europe. AOR-Fredag är igång!

Balance – Undercover Man

Att ett melodiöst rockband som Balance skulle börja med ett så hårt riff som de gör kanske man inte kan vänta sig. Speciellt inte 1982. Men amerikanernas grymma AOR är perfekt och snygg och denna lilla historien om en hemlig agent är en riktig hit. Otroligt snyggt solo också.

Cobra – Blood on your money

Efter att Mandy Meyer lämnade Krokus tog han sig till Memphis där han bildade ett nytt band; Cobra. Man hann bara släppa en skiva innan några av medlemmarna tog sig vidare till andra band. En av dessa är t ex Jimi Jamison som tog över mikrofonen i Survivor efter Dave Bickler. Otroligt bra låt som kanske befinner sig i gränslandet mellan klassisk hårdrock och AOR. Kanske främst för att bandets musik är mer gitarrdriven än bas- och trumdriven som mycket av populärmusiken blev senare.

Survivor – It’s the singer not the song

Jimi Jamisons första album med tidigare nämnda Survivor var Vital Signs. Ett fantastiskt bra album och It’s the singer not the song är kanske den bästa låten från den. Också ett bra exempel på mer bas- och trumdriven musik även om gitarren är där och hjälper till. Huruvida låtens titel har något med sångarbytet att göra vet jag inte. Inte heller hjälper några snabba google-sökningar mig med svaret. Utan tvekan Survivors absolut bästa skiva!

Niagara – I will be there

Spansk hårdrock är något som jag inte haft någon vidare bra koll på. Numera finns det ett par heavy metal-band som kommer fram från underjorden. Niagara var helt okända för mig fram till dess att en kompis spelade den här låten för mig tidigare i somras. Bandets debutalbum Now or Never fick utmärkta recensioner i europeisk press när den släpptes 1988. Och det är ganska lätt att förstå varför.

Snakes in Paradise – Fly away

AOR-Fredag tar verkligen ut svängarna den här veckan. Snakes in Paradise är ytterligare ett riktigt bra svenskt hårdrocksband som jag missat genom åren. Bandet leds av Stefan Berggren som tydligen skall vara en extremt välkänd sångare men jag måste erkänna att jag inte hade någon vidare koll. Men den här sommaren har fått mig att lyssna in mig på hans karriär. Jag gillar det mesta. Snakes in Paradise då? Jag gör det enkelt för mig och säger att det låter som brittisk hårdrock och amerikansk AOR. Asbra!

Place Vendome – I Will Be Waiting

När Place Vencome 2004 släppte sin debut så var det Michael Kiskes första framträdande inom hårdrocken på många år. Att det skulle bli en otrolig snackis var skrivet i stjärnorna. Personligen tyckte jag att det var fantastiskt kul att ha honom tillbaka. Projektet Place Vendome var något av de första arrangerat av Frontiers Records. Det var kul då, men idag har det som brukligt gått slentrian i projekten. Kiske är dock helt fantastisk! I Will Be Waiting!

USA – Can’t Get You Out of My Mind

AOR-Fredag betyder både obskyrt och välbekant! USA är ett band som det är ganska svårt att hitta någon information om. Men jag vet att sångaren heter Larry Baud och verkar vara en sångare som man kontaktade när man ville ha en grym sångare (som kanske inte var lika dyr som superkändisarna). USA heter bandet, skivan är självbetitlad och albumet finns på Spotify. Det blev deras enda. Extremt bra välspelad melodiös AOR!

Rick Springfield – Don’t Talk to Strangers

Jag antar att det här är låten som fick mig att komma tillbaka till den melodiösa rocken på riktigt den här gången. Det är också den som beskriver en riktig AOR-lyssnare, en ”slick continental dude”. Rick Springfield är en otroligt bra låtskrivare; både text och melodi är för det mesta utmärkt! I Jessie’s Girl var protagonisten lite av ett as som ville ha sin kompis tjej. I Don’t Talk to Strangers är det inte mycket bättre. Där vill protagonisten att hans gamla tjej inte ska prata med främlingar nu när hon flyttat till den stora staden. Men fan vilken magisk låt!

Loverboy – Working for the Weekend

Att inte avsluta första kanonaden av AOR-låtar på AOR-Fredag med Loverboy och deras enorma hitlåt Working for the Weekend vore galet. Det är en helt grymt bra låt. Lätt att sjunga med i, enkelt att förstå texten och nu när det är helg (och semester) så har vi jobbat hårt och gjort oss förtjänta av lite fest! Och vilken fest det blir med den här spellistan på partyt!

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

1 kommentar

  1. Uffe Tuff

    Grymt??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Visa min senaste bloggpost

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.