AOR-Fredag igen! Efter ett par kalla dagar är värmen så äntligen tillbaka och att då fira med melodiös rock är ju inte fel. Den här gången har jag valt ut tio låtar baserat på ett specifikt tema; kvinnliga sångerskor. Se till att följa spellistan, aktivera shuffle och tryck på play så kör vi!

Cher – Emotional Fire

Först ut denna AOR-Fredag är Cher! Tagen från hennes nittonde (19!) skiva Heart of Stone (1989, Geffen Records) erbjuder den här låten en extremt bra refräng (och extremt bra sång av Cher). I den får hon stöd av Bonnie Tyler och Michael Bolton. Skriven av låtskrivargenier som Desmond Child, Diane Warren och nämnda Bolton så är det inget annat än en enorm låt som konstigt nog aldrig blev en singel. Steve Lukather från Toto spelar gitarr vilket är ett signum för kvalitet.

Laban – Prisoner of the Night

Den här danska synthpopduon hade en stor hit med Love In Siberia, men den saknar AOR-kvaliteter så den kvalar tyvärr inte in. AOR-kvalitet finns dock på Prisoner of the Night som finns på bandets sista Roulette (1987, Mega Records). Bandets skivor och singlar släpptes i över 30 länder, men trots det la man ner 1988. Det enda dessa två gjort som kan intressera bloggens läsare är att Ivan Pedersen sjunger i kören på Pretty Maids platta Jump the Gun.

Pat Benetar – Promises in the dark

Det här är utan tvekan min favoritlåt med Pat Benetar. Andra kanske hade valt Hit me with your best shot, en låt som av någon anledning spelas mycket i hockeyrelaterade göromål. En låt om en kvinna som sårats så många gånger att hon inte vågar släppa någon nära sig igen, men så säger hjärtat ändå något annat. Precious Time var Pats första skiva som nådde topplaceringen på Billboard 200, även om föregångaren Crimes of Passion sålde fler skivor. Detta eftersom John Lennon och Yoko One släppte en skiva samtidigt.

Annica – So Divine

AOR-Fredag har ännu inte representerats av en finsk artist så Annica är den första. Hon släppte endast en skiva som soloartist men det verkar ha blivit en riktig raritet bland samlare. Den första CD-utgåvan av Badly Dreaming är hiskeligt dyr på Discogs och du får punga ut över 2000 kronor om du vill göra den din. So Divine är en låt av klassiskt AOR-snitt utan något speciellt egentligen, men ändå är jag helt såld på refrängen.

Chrissy Steele – Two Lips (Don’t make a kiss)

Jag köpte den här skivan, Magnet to Steele (), av en kompis som jobbar på Emmaus utan att aldrig ha hört mer än några sekunder av varje låt. Chrissy Steele är en kanadensisk sångerska (oväntat) som tidigt i sin karriär ägnade sig åt att sjunga ”Classic Rock” eller folkmusik. De två första banden hon sjöng i hette Room Service och Reform School. Av dessa blev det inget större men efter att ha anslutit till Headpins så tog karriären fart, även om det inte blev med just Headpins. Steele fick tillsammans med Brian MacLeod ett miljonkontrakt för ett nytt projekt. Tyvärr dog MacLeod innan något det blev något av projektet. Skivbolaget valde dock att fortsätta med Steele vilket resulterade i Magnet to Steele.

Two Lips (Don’t make a kiss) är ett samarbete med Mike Reno från Loverboy.

Vixen – Edge of a Broken Heart

För mig är Vixen bandet som Roxy Petrucci gick till efter att ha lämnat ett Madam X i spillror. Det är inget band som fastnat hos mig, men tidningsurklipp säger att bandet kallades för ”the female Bon Jovi”. Riktigt lika bra är de inte, men just den här Richard Marx-skrivna låten är en klassiker!

Låten handlar om en kvinna som alldeles för länge levt på kanten till ett brustet hjärta (duh!) och blev en hit i slutet av 1988.

Lee Aaron – Runnin’ from the Fire

Ytterligare en kanadensare i AOR-Fredag! Lee Aaron, Metal Queen, härstammar dock från ”östra Kanada”, strax utanför Toronto. Debutskivan The Lee Aaron Project kom 1982 på ett lokalt skivbolag och återsläpptes strax innan hennes andra platta på Attic Records. På debuten medverkar många lokala Toronto-musiker, och den mest kände är förmodligen Rik Emmett från Triumph.

Men Runnin’ from the Fire är hämtad från Lees tredje skiva Call of the Wild (1985, Attic Records). Skivan är hennes främsta kommersiella framgång med en placering som #86 som högst. Det är kanske de tre första skivorna och skivan Bodyrock som man bör intressera sig för främst.

Tané Cain – Holdin’ On

Född under namnet Tané McClure till föräldrar inom den amerikanska filmbranschen. Själv fattade hon tycke för sång och flyttade från Hawaii till norra Kalifornien för att sjunga i bandet Sweet Honesty i slutet på 70-talet. Ungefär i samma veva träffade hon Jonathan Cain, keyboardist i AOR-bekanta Journey.

Tillsammans med Pug Baker och Neal Schon skrev Jonathan mestadelen av Tanés enda album. Första singeln Danger Zone gick inget vidare, och Holdin’ On nådde endast plats 37 på singellistan. Själva albumet nådde endast plats 121 varför skivbolaget inte vill gå vidare. Det resulterade i att Tané istället ägnade sig åt sexploitation film under en längre tid.

Cain skrev Journey-låten Faithfully, om svårigheten om att vara en turnerande musiker och samtidigt gift, till Tané. Paret gick skilda vägar strax efter att singeln släppts. Relationsdrama i AOR-Fredag!

Lita Ford – Playin’ with Fire

Kiss Me Deadly skulle man kunna köra, men den är lite för hård för den här listan. Playin’ with Fire är dock en annan riktigt bra Lita-låt. Dangerous Curves är Litas femte skiva och även om dess singlar fick mycket speltid så blev den ingen stor framgång. Låten är skriven tillsammans med Jim Vallance som började sin karriär som trummis och låtskrivare i kanadensiska bandet Prism. Jim är dock allra mest känd för att ha ett lyckat samarbete med Bryan Adams. Både Prism och BA kommer att medverka framöver.

Det är tack vare låtens starka refräng som den är med på listan.

Heart – Alone

Sista låten denna AOR-Fredag är Heart som bland kännare och kritiker förmodligen är mest omtyckta för deras 70-talskatalog som inte är lika plastigt som 80-talet. Personligen har jag tyvärr inte någon stor relation till bandet. Det enda (utöver Barracuda) är skivan Bad Animals som jag fick av min farbror i en stor hög med vinylskivor i samband med en flytt. Men jag förstår att man måste ha med en låt med Heart när man snackar om kvinnliga sångerskor. Alone är en snygg ballad.