Thrash metal och Razor kanske du undrar? De spelar ju speed metal. Många gånger har jag fått höra detta. Varje gång säger jag, ”Okej, men det är snabbt och bra åtminstone”. Sedan spelar jag en låt från Violent Restitution (1988, Steamhammer) och sitter för mig själv i ett hörn någonstans.

Razor härstammar så klart från Kanada och den lilla orten Guelph utanför Toronto. Jag har ingen aning om varför jag lyssnar så otroligt mycket på musik från Kanada i år, men så är det. Å andra sidan är ju allt asbra så man ska inte klaga.

I’ll Only Say It Once or you’ll Taste the Floor

Violent Restitution inleder med ett av de hårdaste skriken jag någonsin hört på den ”instrumentala” låten The Marshall Arts. Vrickat och asbra!

Ibland funderar jag på hur låtskrivare funderar när de döper sina låtar. Som ett exempel kan vi ta Vintersorg och låten Döpt i en jökelsjö. Vad är det? Vad betyder det? Jag var tvungen att googla när jag hörde talas om låten och det visade sig att en jökel är ett fornsvenskt ord för glaciär. Någon hade det inte så trevligt när den döptes helt enkelt.

Med Razor är det lite annorlunda. Här är låttitlarna visserligen på engelska, men glosorna är lätta. Hypertension, Behind Bars, Taste the Floor, Below the Belt, Enforcer och Edge of the Razor. Inte så svårt att få en snabb förståelse av vad låtarna skulle kunna handla om. Klart är också när man har sådana titlar så krävs det en viss attityd att framför texterna med pondus.

I took the cash: you took the fall
you get arrested: I had a ball
you went to jail: I stole your car
I’m having fun while you’re behind the bars

Razor ”behind bars”

The Edge of the Razor

Mina två favoriter från Violent Restitution är titelspåret men också I’ll Only Say It Once. I titelspåret så är det den där attityden som Razor hade tidigt i karriären och att det så klart går för jävla fort. Något utav Razors signum. I I’ll Only Say It Once så gillar jag det där lite dansanta rock ’n’ roll-riffet i början av låten som sedermera går över till typiskt bangerläge! Bra ös!

Fem skivor släppte man mellan 1985 och 1988 som var av riktigt hög kvalitet. 1985 släppte man dessutom två skivor; Executioner’s Song och Evil Invaders. Kolla upp samtliga fem om du missat dom. Asbra thrash metal! Jag vet inte riktigt varför inte fler pratar om Razor idag. För tio år sedan fanns det ett par i min bekantskapskrets som gjorde det och en av dessa hade bandet som sitt absoluta favoritband. Men därefter så har jag inte sett eller hört dom nämnas tillräckligt ofta. Så se till att följa Razor på deras Facebooksida!

Skulle du vara intresserad av att kolla in en intervju med bandet så har Ryan Waste gjort ett avsnitt om Razor i hans eminenta hårdrocksserie Living Fast. Avsnittet om Razor hittas här.