Jag har aldrig varit med i något riktigt band. Av den enkla anledningen vet jag inte hur lätt det är att drabbas av hybris. Sindrome borde veta. Bandet spelade in två otroligt bra demos och fick en del skivkontraktsförslag från mindre bolag. Ryktena säger att bandet tyvärr ansåg att skriva på för ett mindre bolag skulle obstruera deras karriär. Att deras höga status bland Chicagos thrash metal-akter borde dra till sig större skivbolag.

Sindrome – Snabbt stora på demoscenen

Men låt oss börja från början. Sindrome bildades 1986 i Chicago, Illinois av kompisarna Shaun Glass och Troy Dixler. Ganska direkt nådde bandet framgångar på demoscenen när de 1987 släppte sin första demo Into the Halls of Extermination. Bandet fick åka med Whiplash på deras Ticket to Mayhem 1987-turné och lite senare bjöd Death med bandet på sin Scream Bloody Gore-turné.

Första demokassetten består av fem låtar av thrash metal av absolut högsta kvalitet. Det är en ganska tidig mix av death metal och thrash metal. Det går inte i hög hastighet hela tiden utan det är variationsrikt och dynamiskt. Troy’s sång är varken klassisk thrash metal-sång eller dödsmetall-growl, utan en mer karaktärsfull djup pratsång.

Medlemsproblem orsakar förseningar

Som så vanligt i branschen så även Sindrome problem med bemanningen. Chris Mittleburn, en av bandets två huvudsakliga låtskrivare lämnade bandet året efter de framgångsrika turnéerna. Så Troy Dixler, bandets sångare och Chris andra hälft, kämpade hårt för att hitta en lösning.

Det tog nästan fyra år innan han hittade Rob Welsh som fyllde tomrummet bland gitarristerna. Efter omstarten så lyckades bandet äntligen få ur sig en till demo Vault of Inner Conscience (1991). Men det fungerade inte fullt ut med Rob heller och även han valde att lämna Sindrome strax efter att demon kommit ut.

Troy fortsatte att kämpa för att försöka hålla igång bandet men orken höll inte. Så 1993 valde han till slut att avsluta Sindrome. Tanken att fortsätta jobba inom branschen som producent och liknande fanns, men valde slutligen att börja plugga.

Sindrome – Resurrection (The Complete Collection)

Sindrome – Resurrection The Complete Collection (2016, Century Media)

Efter sig lämnar Troy och Sindrome två av de mest piratkopierade demokassetterna inom den amerikanska thrash metal-scenen. Genom åren har han fått flertalet förfrågningar om att trycka upp mindre upplagor av kassetterna på vinyl och CD. Men precis som förr så ville Troy ha allting gjort med kvalitet. 2016 släppte Century Media en påkostad samlingsskiva av det samlade Sindrome-materialet.

På samlingen finns tre stycken tidigare outgivna låtar. Den första låten är en studioinspelad låt från Into the Halls of Extermination-inspelningen och heter Brought to the End. Anledningen till att den inte kom med på demokassetten 1987 var att den hade skrivits precis innan man gick in i studion och man inte var helt nöjd med den.

De andra två låtarna är från samma era, men är två liveupptagningar från när de öppnade för Death. Ljudkvalitén är ganska kass och visar hur dåligt ljud man kunde bootlegga på konserter förr i tiden. Surround the Prisoner och Psychic Warfare heter dessa två låtar.

Är man intresserad av samlingen Resurrection – The Complete Collection finns den på rea hos TPL Records för tillfället.

Låten som blir den första i Torsdagsthrash-serien under 2020 är titelspåret till första demon Into the Halls of Extermination. Men missa inte samlingen för den är fan asbra!