Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Ginza.

Skyline Whispers är The Night Flight Orchestras andra skiva och släpptes 2015. Även om bandet lyckades göra ett litet avstamp med debutskivan och låten West Ruth Ave, så är det på denna som man börjar hitta sin egna identitet. Men det stora genombrottet dröjer ändå lite. Detta trots att man breddat sig en del och tagit in starkare AOR-influenser.

Sail on

Bra öppningslåt som får igång kroppen. Bra komp och schysst hackigt riff. Men det enda jag kommer ihåg från låten är avslutande klaviaturräkan och refrängen som är enkel. 6/10

Living for the Nighttime

Inledande synthslingan, den kvinnliga rösten ”you’re just living for the nighttime aren’t you?” och den enkla låtstrukturen med tydliga markeringar får lön att fastna direkt. Utmärkt refräng, snygga melodier och lättfraserad text gör låten utmärkt. Gillar också inslagen av samtal ett par emellan även om det är lite ostigt. 9/10

Stiletto

Älskar introt med ljudet av stilettklackar mot klinkergolv (antar jag). Snygga melodier på denna också, men även här snygg text. Bryggan och refrängen är fantastisk. Det är omöjligt att inte sjunga med redan i andra refrängen första gången man hör låten. 9/10

Owanarai Palisades

En mörk och successivt liten instrumental bit. Lite pubsorl i bakgrunden från kanske Japan. 4/10

Lady Jane

Inleds lite lätt funkigt för att övergå till en mer klassisk rocklåt med bra studs. Kanske att det påminner lite om Kiss omkring Dynasty i låtstrukturen. Mot slutet blir lite mer funkigt. Snygg refräng! 6/10

I ain’t old, I ain’t young

Drömskt sound på denna. Stabil klassisk rocklåt även detta. Fina melodier med att typiskt allsångsparti ”Singin’ oh-oh-whoa-oh Whoa-oh-whoa-oh”. Funkar väldigt bra! 7/10

All the ladies

Även här en stabil låt om än lite generiskt. Av någon anledning så lyfter den inte för mig. Skönt sväng mot slutet dock. 6/10

Spanish ghosts

Into med akustisk gitarr. Väldigt spanskt. Låten i sig är precis likt de tidigare tre låtarna stabil utan att lyfta till några högre höjder. Skönt sluggish ändå, ”doom AOR”, haha. 6/10

Demon Princess

Stabil rocklåt likt de fyra tidigare, men sedan strax efter hälften lyfter låten och det blir riktigt gött sväng. Bra jam och ös. 7/10

Skyline whispers

Ytterligare en instrumental låt. Snygg paus men inget mer. 4/10

Road less traveled

Brukade tycka att det här var en ganska tråkig låt, men genom åren så har den vuxit ganska väl. Otroligt schysst sväng och ett av skivans mer minnesvärda gitarrsolon tillsammans med löjligt snygg klaviatur. Refrängen är också snygg. Asbra ös mot slutet (igen). 8/10

The Heather Reports

Skivans kanske bästa låt beroende på vad man är sugen på. Episk och otroligt snygg låt. Inget till partyt men väl alla andra stunder. 9/10

HELHET: Det är på den här skivan som bandet börjar hitta sig själva och sin identitet. Man får in de mer melodisk rock och lite fler AOR-influenser. Men som ni ser så är det ganska slätstruket i mitten av plattan. För inte så länge sedan var dock detta min favoritplatta, men inte längre. Någonting saknas, men helheten är större än delarna. 7/10

OMSLAG: Ett bättre omslag än första utgåvan av debutskivan men vet inte om det är så snyggt egentligen. Jag gillar det ändå, speciellt nyutgåvan. Och jag var nog hård mot återutgåvan på debuten. 6/10

ÖVRIGT: Som tidigare nämnts så tycker jag att det är på Skyline Whispers som bandet hittar sin identitet. Det blev mer AOR och melodisk rock. Men de är inte riktigt ända framme med låtskrivandet ännu även om några av mina favoritlåtar med bandet finns här. T ex Heather Reports och Living for the Nighttime är fantastiska! The New Wave of True AOR!

Köp The Night Flight Orchestra – Skyline Whispers hos Ginza.